Ett renrasigt helvete

Påmin mig..jag ska aldrig köpa en renrasig hund! Köper hellre en blandras...

Idag på svt hade de en dokumentär om renrasiga hundar (dokumentär utifrån på svt) och det  var hemskt att se på..
Tänk er om vi skulle följa i Hitlers fotspår, att det bara borde finns en människoras..den ariska..och alla andra ska förintas..typ alla som inte har rätt utseende skulle dödas och i snällaste fall sterilariseras så att de inte kan föra generna vidare....
Ungefär så går det till när man avlar fram hundar..att tex en ras har de sagt ska ha en hårkam längs ryggraden för att anses som renrasig, men bara ca en av tio hundar som födds i den rasen har den här hårkammen..de andra 9 valparna avlivar man eller ytterstsällan får de leva fast då sterilariseras dem...och den hårkammen kan i stort sett ses som en genetisk defekt..antagligen beroende på inavel..
Att se bilder från olika raser för 100 år sedan och sedan hur de ser ut idag så är det enormt stora skillnader..det finns inte många likheter kvar...Hundarna för 100 år sedan var mkt sötare än hur de ser ut idag..
De har massa genetiska fel, snea ryggrader, för små huvuden till deras hjärnor(ger sjukdomar med svåra smärtor) för små och platta ansikten vilket gör att hundarna inte kan andas ordentligt..
Och en ras har fått en sådan defekt att den kan bli överhettad och dö eftersom att den har problem med andningsvägarna osv..

Visst, man visste att renrasiga hundar hade kanske lite fler problem, men så många och så alvarliga och att inte kennelklubbarna, särsklit i England, bryr sig och ändrar reglerna för hur en renrasig hund ska se ut och vara..det kommer ju sluta med sådan inavel att de tillslut inte kan para sig längre och då kommer raserna att dö ut..

Hundar kan paras antingen mor-son, far-dotter, och syskon...( tror det var förbjudet i Sverige nu) Men även farföräldrarna paras med barnbarnen..det är ju inget vi människor ser som tillåtet hos oss..men varför låter vi då djuren göra de? Vi kan få genetiska fel om vi skulle få barn med syskon, förälder osv..och det är just det som händer med hundarna nu ju..
Ne va hemskt....
Jag ska hitta en fin liten blandras när jag ska ha hund senare i livet..
Kan itne riktigt känna att jag vill stödja att hundarna avlas på det sättet genom bl.a. inavel..
Är det inte bättre att hundarna får lite livskvalitet än att de blir snygga utställningshudar??

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0